Beschrijving
Bodegas Luzón maakt in het zonnige, Spaanse Jumilla moderne wijnen met veel fruit en weelderig, gedoseerd houtgebruik. Het zijn genereuze, robuuste wijnen waar zowel de wijnkenner als de casual wijndrinker plezier uit haalt. Comfort-wijn, dat kun je gerust zeggen. De wijnen worden veelal gemaakt van de voor Jumilla zo typerende Monastrell.
In de hitte en droogte van Jumilla is het essentieel de druif op het juiste moment te plukken. Het perfecte plukmoment is een soort obsessie voor Bodegas Luzón: de druiven worden relatief vroeg geoogst om frisheid te bewaren. De wijnen zijn daardoor rijk met rijp fruit én voldoende zuren. De oogst gebeurt met de hand voor betere selectie.
In de wijnkelders werkt Luzón met een bijna bezeten precisie en hygiëne. Van het moment dat de druiven de wijnkelders binnenkomen tot de botteling houdt Luzón de wijnen nauwgezet in de gaten. De wijnen worden worden tussendoor continu geproefd om een optimale kwaliteit te bereiken. Het is geen verrassing dat ook de kelder superhygiënisch is.
De wijnen worden gemaakt met koude inweking (om aroma’s te bewaren) en voorzichtige pump-overtechniek (om meer smaak te onttrekken). In tegenstelling tot veel wijnhuizen die alleen Amerikaans eiken gebruiken, laat Luzón de wijnen rijpen in Frans en Amerikaans eiken. Het likje hout is daardoor goed gedoseerd, prettig herkenbaar en niet overheersend.
De gisting vindt plaats op een gecontroleerde temperatuur van 24 tot 26 graden voor 6-8 dagen. Daarna blijft het sap in contact met de schilletjes voor zo’n 5-10 dagen om meer kleur en smaak te onttrekken. De wijn rijpt verder op Frans en Amerikaans eikenhout voor drie maanden. |
Extra informatie
Druivenras | Monastrell |
---|---|
Kleur | Robijnrood met een paarse gloed |
Geur | Zwarte kersen en pruimen. |
Smaak | Zoete specerijen en leer. Room en karamel. Rijpe, zoete tannines. |
Serveren bij | Lekker bij lamsgerechten. Ook heerlijk bij gerijpte kazen |
Wijnsoort | Rode Wijn |
Wijnhuis | Finca Luzon |
Land | Spanje, Murcia, Jumilla |
Jaartal | 2020 |
Rijping | De wijn rijpt verder op Frans en Amerikaans eikenhout voor drie maanden. |
Reviews
Er zijn nog geen reviews