Grimani Garganega Le Macete 2021

10.95

De druiven worden met de hand geplukt. De druiven worden zachtjes geperst en vervolgens direct gekoeld om de fruitaroma’s te bewaren. De vergisting wordt uitgevoerd op een gecontroleerde lage temperatuur in stalen tanks. De wijn rijpt korte tijd ‘sur lie’ om extra romigheid en complexiteit toe te voegen aan de wijn.
Vergelijk

Beschrijving

Tenuta Grimani is gevestigd in het Italiaanse Roncà, in de omgeving van Soave. In een heuvelachtig gebied met vulkanische oorsprong en basaltbodems maken ze onder andere wijnen van Pinot Grigio, Garganega, Traminer en een Prosecco Rosé. De wijnen onderscheiden zich door een opvallend aromatisch karakter en een minerale ondertoon. Grimani is een klein familiebedrijf van vader, moeder, dochter en zoon die alles helemaal zelf doen. Grimani hanteert een volledig biologische werkwijze en is op dit moment in conversie: twee wijnen zijn al BIO-gecertificeerd.

De Grimani-familie was een machtige, invloedrijke familie in de periode van de 15e tot de 19e eeuw. Uit deze familie kwamen invloedrijke handelaren en zelfs drie Dogen van Venetië. De Grimani’s bezaten diverse theaters, operagebouwen en hun eigen wijndomein in Roncà in de omgeving van Soave. Begin 20e eeuw koopt Pietro Dal Cero het wijndomein. Ook al is het wijndomein in nieuwe handen, de naam van Tenuta Grimani is altijd in stand gehouden als verwijzing naar de historie van de plek. Pietro’s dochter Maria Dal Cero en haar man Dino Cavaggioni volgen Pietro op. In de jaren ’80 en ’90 is de productie vooral gericht op bulkwijn. Maar als vanaf 2006 de derde generatie – dochter Laura en zoon Andrea Cavaggioni – zich bij het bedrijf voegt, krijgt Grimani een geheel nieuwe focus op kwaliteit. Het bedrijf blijft klein: al het werk wordt met z’n vieren uitgevoerd.

De wijngaarden van Grimani liggen allemaal rond het dorp Roncà in de omgeving van Soave. De heuvels van Roncà hebben een vulkanische oorsprong. De bodems bevatten daarom veel basalt, naast klei. Dit type bodem geeft een mineraal, energiek karakter mee aan de wijnen. De bergen in het noorden beschermen de wijngaarden tegen heftige kou in de lente. In de zomer ontstaat er door wind uit de bergen juist goede ventilatie. De wijngaarden van Grimani liggen vrijwel allemaal op het zuid(oosten/westen) met veel zon, wat bijdraagt aan het aromatische karakter van de wijnen.

Extra informatie

Druivenras

Garganega

Kleur

Licht strogeel.

Geur

Zeer aromatisch. Veel tropisch fruit (ananas, perzik, mandarijn).

Smaak

Fruitig, soepel en gebalanceerd met een goede frisheid. Ook minerale tonen, iets vuursteen.

Serveren bij

Lekker bij een pasta vongole.

Wijnsoort

Witte Wijn

Wijnhuis

Grimani

Land

Italië – Veneto

Jaartal

2021

Rijping

RVS Tanks

Klant review

5 sterren 0 0 %
4 sterren 0 0 %
3 sterren 0 0 %
2 sterren 0 0 %
1 ster 0 0 %

Reviews

Er zijn nog geen reviews

Wees de eerste die een review schrijft “Grimani Garganega Le Macete 2021”