Beschrijving
Ondanks de traditionele stijl van wijnmaken die je nog veelal tegenkomt in de Elzas, is de Elzas bijzonder veelzijdig. Het terroir biedt, in combinatie met onder meer de aangeplante koningsrassen Riesling en Pinot Noir, enorm veel kansen om te focussen op kwaliteit. En dat is aan Engel wel besteed. De wijnen van Engel kunnen zich dan ook absoluut meten met de beste wijnhuizen uit de Haut-Rhin.
De familie Engel heeft totaal ruim 50 hectare in productie, verdeeld over vele, verschillende wijngaarden in de regio. Alle druiven worden met de hand geplukt. Domaine Fernand Engel is een echt familiebedrijf, waar hands-on wordt gewerkt. Tijdens de oogst wordt al vele jaren een vaste groep plukkers ingehuurd, die geleerd hebben reeds in de wijngaard een eerste selectie toe te passen. Grote wijn wordt in de wijngaard geboren, is de filosofie, en er wordt niets aan het toeval overgelaten
Bernard Engel, zoon van oprichter Fernand, houdt zich bezig met de verzorging van de wijngaarden en bemerkte dat hij, bij gebruikmaking van de traditionele middelen, steeds vaker last had van huidaandoeningen en andere rare kwaaltjes. Hij schakelde in 2001 over op de bio-dynamische werkwijze en zag zijn kwalen verdwijnen. Sindsdien wordt het hele Domaine bio-dynamisch bewerkt en inmiddels is het Domaine ook bio-gecertificeerd.
Afkomstig van drie percelen in Bergheim en twee in Rorschwihr op ongeveer 20 kilometer van Colmar in de Elzas. Het zijn donkere, kalkhoudende bodems. De wijngaarden liggen op het zuidoosten. De druivenstokken zijn 22, 29, 34 en 36 jaar oud. Hele trossen worden tegelijk geperst. Vervolgens vindt een koude schilweking plaats gedurende 12 uur. De gisting gebeurt in RVS tanks op een gecontroleerde temperatuur van 20 graden. Daarna rijpt de wijn nog 12 tot 14 maanden op de gistcellen (‘sur lie’). Hierdoor wordt de wijn complexer en iets romiger van textuur.
Extra informatie
Druivenras | Gewürztraminer |
---|---|
Kleur | Licht goudgeel. |
Geur | Rozen, lychees, passiefruit, rijpe banaan en kaneel. |
Smaak | Frisse aanzet, daarna aangevuld met zoet fruit en bloemige tonen. |
Serveren bij | Lekker bij pruimentaart. Ook heerlijk bij kaas, bijvoorbeeld Munster en Gruyère. |
Wijnsoort | Witte wijn |
Wijnhuis | Fernand Engel |
Land | Frankrijk |
Jaartal | 2019 |
Reviews
Er zijn nog geen reviews